Thursday, September 22, 2011

Apash Sweet Treats: FIRST GIVEAWAY

"This is 'sticky post' and it will STICK on top til 22 Sept 2011
please scroll down for new post, Thank you..(^_~)"

Salam to all.. maaf la saya jarang update blog.. Lately sibuk memanjang.. cuti hari Malaysia, cuti lepas phase test.. memang tak sempat la nak online blogger.. ni baru je ad mood untuk blogwalking.. then tadi terlintas nk tgk update dari Puan Apash.. cian dia, xde orang join giveaway dari blog 'Apash Sweet Treats' .. serious kak, sy terlupa langsung nak follow blog akak yang lagi satu tu.. bukan sebab Syarat penyertaan terlalu banyak, bukan sebab hadiah tak menarik, part kurang promosi tentang giveaway tu, betul skit la sbb saya tak tahu menahu langsung pasal giveaway tu.. then blog akak yang CherishLoveTogether tu je yg sy follow, the other one tak follow.. xpe.. kali ni saya promote giveaway akak ni ye..pasni mesti glamer.. kawan2 saya ramai suka wat kek ni. betul tak kawan2..??? ok kawan2, ni saya nak jemput kawan2, join contest dari Puan Apash ni..

Camne nak join??

  1. kawan2 dialu-alukan menjadi follower blog Apash Sweet Treats. Tiada paksaan. ^___^ (kalo tak follow cmne nk tahu menang ke tak kan? so follow la.. boleh tgk update kek2 dari Puan Apash kita ni..)

  2. Letak Giveaway Banner di side bar blog anda berserta link back to this post. (banner yang chomeyl kat bawah ni ye.. ha.. pasti cantik blog korang kalo ad pink lady beserta kek disebelah ni.. alamak lapar plak rasa bila tengok kek tu ye.. mintak2 menang la.. dapat saya ber make-up mcm pink lady ni.. al maklum dah ad beg make up cun melecun la kate kan..)

  3. Kawan2 juga perlulah membuat 1 entry khas tentang giveaway ini ..asalnya Puan Apash nak tgk gambar kawan2 or anak korang or suami korang, bersama apa2 jenis "sweet treats".. contohnya: cake,cupcake, cookies, ice cream n ape2 jela... (syarat pamer gambar tu telah dimansuhkan, kawan2 cuma perlu buat post tentang giveaway ini saje.. so kalo kawan2 tak letak gambar pun xpe.. tapi kalo letak lg best la kan.. mesti happy bila Puan Apash kite baca post kite nanti..)

  4. kawan2 juga perlulah menjadikan post tersebut, sticky post selama 48jam.

  5. Tinggalkan comment di post 'http://apashlovetobake.blogspot.com/2011/09/apash-sweet-treats-first-giveaway.html' berserta dengan link entry anda.

  6. Tarikh tutup penyertaan 10 October 2011 jam 8.00 pagi. (cepat tau kawan2... selagi ada masa ni, jom la join.. mane la tahu, rezeki kita, dapat hadiah kat bawah ni.. bertuah.. tak keluar ape2 modal...)
Hadiah nya ape??

ada 2 hadiah..

1 x Make up bag
by
Syasya Creative Handmade Bags
(Puan Apash pesan, Penggunaan fabric mungkin berbeza. Tetapi design sama)



1 pack of Choc Chip cookies (yg sedap & rangup)
by
Apash Sweet Treats
(gambar kat bawah ni saya culik dari blog Puan Apash..
mungkin msa hadiah tu bentuknya lain sikit ye kawan2)

***So DUA(2) pemenang yang Puan Apash cari ye. Pemenang akan dipilih dengan menggunakan random.org. mari la sama2 kite join giveaway ni.. mane la tahu, tuah ayam nampak dikaki, tuah manusia Allah saja yang tahu.. Good luck ye kawan2.sayadah join, anda bila lagi? hihi...

Tuesday, July 12, 2011

Nephew ku Lion...?

currently at Kolej Matrikulasi Negeri Sembilan, Kuala Pilah
spending my holiday with my beloved nephew Rayyan Imman Rafiqi..
actually this boy is not my sister's son, but he is my adopted sister's son..
ada paham? mak budak mbam2 ni akak angkat den la..
comel gile dak ni.. dalam kete bukan main meragam..
turun je kete, masuk jusco, terus senyap okay..
memang nampak dah bakat kaki shopping disitu..

bile dalam kangaroo carrier tu, dia senyap je.. tak meragam..
tahu2 dah tido je.. comel dak kecik ni.. rase cm nk mkn pipi dia..
tengok dlm dua2 pic ni, baju aku ngan baby rayyan lain2 kan..
ha.. ni membuktikan yang kitorang g Jusco 2 kali, hari yang berbeza..
punye la gile berjalan.. padahal tak beli ape pon..

Rayyan, cepat besar ye.. aunty nak main kejar2 ngan Rayyan..
nanti kita belajar Alphabet, numeric ya..
aunty ajar cmne nk kira wave, cmne nk set up communication system..
memang terbaik la *Lion oi..
semoga kesayangan aunty ni membesar menjadi anak yg soleh,
permata hati ummi n babah.. mendengar kata, n tak nakal2 ye sayang..


**bile panggil nama Rayyan teringat kisah kak Issabella.. mintak2 nephew aku ni tak pelat la..
marah omak si Rayyan ni aku panggil anak dia Lion.. ahax.. akak jgn mara, gurau je.. hihiihi

Thursday, June 9, 2011

Request from BFF

kawan2, nak mintak favor/pertolongan skit ni..
ni ha, BFF saya si Liyana Ezrin, dia join contest..

BFF contest yang dianjurkan oleh eightDesigns Boutique
more info do visit their website at:
http://www.edz.com.my
http://www.eightdesignsboutique.com
http://www.muslimchicfashion.com

sudilah kiranya kawan-kawan meng'like' pic kat bawah ni..
[bukan like blog post saya eh.. g click kat pic bawah ni, ia akan direct link kan kawan2 kat link location sebenar pic ni, kawan2 like kat situ ye]
p/s: Like sekali je tau.. kalo like dua kali dah jadi 'unlike'...

cara2 dia senang je..

first:
kawan-kawan kna like group tu dlu kat
[http://www.facebook.com/eightdesigns]

Second:
then like pic [click sini] or [kawan2 boleh click kat pic bawah ni]
promote ni.. sebab ad pic saya..

Hadiah dia best woo..
nak tengok..?
nah.. bace la.. dapat saguhati pon dah cukup bagus..
tapi kalo dapat 1st price pon masyuk gak kan..


tapi korang kire tolong like jela.. hadiah dapat kat sape yg menghantar pic ni..
sudi-sudi la kawan-kawan meng'like' ye.. jasa kawan2 semua amatlah dihargai..

Wednesday, May 18, 2011

Bakat terpendam

2 days ago, aku g gunting rambut..
masa sampai kat kedai tu, cik yg tukang gunting tu tgh dukung cucu dia.. (note:rumah dia sebelah je ngan kedai gunting.. kite attached la.. n cucu tu cucu tiri dia.. dia janda, anak dia yg 1st same umur dgn aku.. n cik ni kawen ngan duda dh ad anak besar2..**ape point aku cite ni ntah.. kira nk ckp acik ni muda lg la.. tak la tua sgt.. kire cucu instant) so tangguh la nk gunting, dok borak kejap n aku pon slumber je dukung cucu dia tu.. masa ni, baby tu bolat je mate.. cik tu kate dari tadi tak mahu tido... katenye la.. tp tgk gaya baby tu pon ligat je kaki tendang2.. aku pon amik, pelok dia, tepok2 skit, goyang2, tak sampai 10 minit, tido budak tu.. wah dlm hati aku.. ngan nenek ko xnk tido eh.. si cik tu pon ckp.. "dh tido dh si kecik ni.. senang je tido ngan jannah.. tgk ni i****(anak dia yg same umur ngan aku tu) jannah ad bakat.. dh boleh kawen dh ni"

owh makcik.. ape kes ckp ngan anak bujang mu itu? dh le mase skolah dlu kitorng mmg rapat.. tipu la kalo aku tak terkinja2 kalo mamat ni nk kawen ngan aku kn..(ok, its inposible ya..) mane tak nye, kedai cik tu jela tmpt aku gunting rambut.. mmg dok pandang jela mamat ni.. adoi cik. den malu la ckp cm tu.. point cite ni ape? msa kat umh mkcik tu ligat otak aku fikir..
  1. mkcik ni sibuk nk kenenkan aku ngan anak dia ke?(ceh perasan jannah)
  2. kenapa n bagaimana baby tu blh tido ngan nyenyak nye dlm pelukan aku
n bila difikir2kan, dapat di konklusi kan bahawa
  1. anak cik ni dh ad girlfriend n rasenye lg hot dari aku.. even si mamat ni muke xencem mane pon, manis ad.. ok la.. kalo dia kawen, sure aku akn ckp dlm hati "melepassss.."
  2. btl ke aku ad bakat tido kn baby?(ni kna ad anak sndri la baru thu kn?) sbb hari tu msa rayyan mengamuk kat hospital pon, bile aku amik je, tepok2 skit dia diam.. omak dia pon pelik.. aku rase baby tu selesa la.. al-maklumla, tilam VONO.. n bila compare, nenek dia nk tido kn dia kat tmpt terang bederang, mmg la tak lelap budak tu.. masa aku tepok2 dia tu, cover cahaya lampu tu dgn kepala aku.. so redup la pemandangan si baby, lalu tido la dia dgn lena.. rahsia nya lg satu, tiap kali aku pegang baby, mesti aku bg salam kat dia, tak kuat2 dlm hati pon jadi.. entah kenapa.. pelik.. n aku selawat2selawat n selawat tiap kali pegang baby.. sbnrnye aku nervous, yela wei.. fragile kot baby, tp kna practice..
ok la.. sampai sini je bebelan aku.. saje je tulis kat blog, ape yg aku fikirkan.. sbb bosan la, xde tmpt nak cite.. kalo tak tulis nti lupe (perlu ke ingt cite cmni?eh of coz la.. den berjaya tido kn baby.. bakat tu) ok la.. lepas dh satu bab, lepas ni kalo dh pndai masak 30 lauk keatas, ad duit blh trus kawen la..

owh btw, masa aku nk g gunting rambut tu, hand over la baby tu kat si anak cik tu kn.. then dia xnk amik anak sedara dia tu, sambil ckp "wei aku takot la.. xpenah pegang kot.. g bg kat nenek dia tu sana!".. baru aku thu, dia yg manis tu tak pndai n takut pegang baby.. waa.. reject..!! aku rase ni la sebab mak ni teruja tgk aku blh pegang n tido kn cucu dia tanpa rasa kekok...

Thursday, May 5, 2011

Aku gila GiveAway AreGya

secara julung2 kalinya sahabat saya ni buat giveaway..
nak tak nak, kite sebagai kawan kena support la kan..
(ceh padahal kawan tak kawan still nak join..gile hadiah aku ni)
hadiah?? itu rahsia.. surprise..
korang kalo minat nk join, meh bace.. mane la thu hadiah misteri tu masyukk..
tak rugi kan.. meh tgk ape syarat2 yang Pn.Azirah kite ni nak..

  1. Pn.AerGya ni menjemput korang, korang.. ye korang la.. jadi follower blog dia.. tiada paksaan k.. tapi kalo nak join giveaway, mesti la follow kn.. abes tu nk tahu kite menang cmne.. so follow la k..hihi

  2. Buat satu entry pasal giveaway Pn.AreGya ni k.. yela.. nak semua orang tahu, baru la ramai join.. (biar koyak poket Pn.AreGya sediakan hadiah..hihihi..) tajuk dia korang boleh la letak tajuk ape2 je.. contoh: aku gile giveAway AreGya.. ha.. yang penting ad 'GiveAway AreGya' tu..

  3. Nah.. amik banner ni.. tepek kat blog post korang tu..



  4. Tag 2 orang rakan blogger korang. Make sure dorang tahu. Nak tag sekampung pon boleh.. tapi jangan la korang tag mcm ni.. “saya tag semua yang mengenali” or “saya tag sape2 yang nak join”.. (ha ni pesan penaja ye.. aku tak kata.. tapi aku pon tak suka kalo orang tag2 cmtu.. elok la kalo g wall diorng, bgtau "cik jannah,anda di tag.. rajin2 la buat ye" ha.. aku yg malas pon jadi rajin cmni.. sbb orang tulis name kite kat blog post dia wo.. Vangge kejap.. aww... so aku nak tag

    • Fariha (ko tag aku, aku tag ko eh fariha.. jap lagi aku buat tag ko tu plak k.)
    • and si adik manis Bella (coz dia ni pendatang baru kat blog aku.. mane la tahu,tuah ko bella dapat hadiah dari Pn.AreGya ni.. masyukkk..!!)
    • Sape2 yg tak di tag, nak buat giveaway ni pon di jemput la k.. hihi.. mane la tahu dapat hadiah masyuk.. (pst... apak si AreGya ni tokey hanpon tau.. mane la thu hadian misterinya ialah Blackberry pearl flip ke.. peh.. masyokkk...!!) so tak rugi kan join givaway.. tak dapat hadiah pon xpe.. tapi dapat kawan baru.. awww...

  5. Ha.. korang pegi kat SINI.. tinggalkan link blog post korang kat comment dia tu k.. link blog post yg cite psl givaway ni la.. jangan cite psl kucing korang mati plak.. tuan tanah kedaung (penganjur givaway tu nak g visit kat blog post korang..) baru la dia blh bg hadiah.. ye tak..? hihi
****so AreGya, aku dah di kategorikan sebagai peserta GiveAway AreGya ko ke blom? hihihi.. bagi hadiah masyuk k.. make sure aku salah satu pemenangnye.. ceh.. gile keji nuruljannah bodek penganjur..

Friday, April 22, 2011

Inani: Kenang di dalam hati

21 August 2010

Kite shopping kat jalan TAR.. siap naik Star LRT ke Bukit Jalil.. nak beli tiket untuk ecah... kau kena tunggu kat train station tu, jaga barang2 hasil shopping sementara kitorng lari pegi kaunter beli tiket.. sbb kalo ko ikot, mesti ko penat and kitorng pon penat angkat barang.. membazir je.. sepanjang dalam train, mcm2 kite bualkan.. tengok gelagat orang n kau ckp "bile la aku nak merasa gelak cm ni lagi.. susah kot nk lepak ngan ko.. aku dah penat sibuk2 study.. ntah habis ntah tak" aku cukup marah masa ko ckp cm tu.. yela.. aku xsuke bile ko give up study.. ko siap ckp, kalo tak tahan sangat, balik Msia, tinggalkan medic.. uih gile.. aku ckp "padahal tgl praktikal je kot... poyo nk tgl study..." rupa2 nya, kau balik buat selama2nya.. sayang..

tapi syukur alhamdulillah, dapat jugak kite lepak same2, berbuka puasa bersama KEMBARA13.. kawan2 yang ko tak penah jumpa sejak dari habis SPM, dapat juga kau jumpa.. dapai capai hajat kau nk tengok Puden, siap lepak2 ngan Oja, Anne.. malah Yang pon ko dpt jumpa.. kau tampak happy sgt masa tu.. habis semua orang kau nak tegur.. kau gelak, kau usik.. even dak2 yang ko tak penah borak, ko tegur jugak.. ingat tak, kau bersungguh2 nak pegi.. nak jumpa kawan2, mungkin yang terakhir kau kata.. aku anggap terakhir sebelum kau dok Bandung 2tahun untuk praktikal.. rupa2 nya, untuk selama2nya..

adui kawan.. hati ni sayu bila teringat balik.. masa tu kita minum air zam zam.. kau bersungguh suruh aku sapu kat muka.. "cepat jai, nanti muke ko mesti elok insyaallah.. berkat air zam zam ni.. depan masjid lagi.. bulan pose.. ha.." masa tu aku siap bahan ko kot.. "eley, aku kalo xde jerawat pon xcun gak le.. xle lawan ko.." kau kate ape? "cantik tu sementara jai.. janji hati baik, muka pon jadi elok.. kau pun,aku xpandang muka, hati kau cukup la.. " mcm2 kite bualkan.. kau peluk aku, sambil kita tgk gelagak orang lalu lalang kat depan masjid tu..

Ingat tak, masa kau ikot oja, hantar aku kat hostel? ad anne, ecah, kau dan aku.. kat pak guard, kita kena tahan.. padahal masa tu dah lebih dari pukul 10.. aku pon ckp kat pak guard tu, kite just nk masuk jumpa kawan.. kau bukan main gelak lagi.. sbab kau dah tahu perangai aku.. hihi.. suke je trick... lepas je drop kitorng kat hostel, ko ckp "best tak jai bilik kau?same mcm dulu ke?" aku ckp "nk sleep over ke? jom la.." "eh, tak nak la.. nanti mak aku bising.. cuti2 ni kna stay rumah.. nanti la aku dtng lepak kemudian".... lepas je kuar dari BMI, aku sms kau, "cane beb?pak guard tahan korng tak?" "tak pon.. kitorng laju2 kuar.. cuma pakguard tu perasan la.. 'eh tadi masuk 5 orang, ni tgk 3. lagi 2 mane?' kitorng gelak je.. siap lambai bye2 kat pak guard tu".. owh.. gelak lagi saat itu..



gambar ni, kita sibuk suruh unaydey snap, sbb dia pgang DSLR.. pic kenang2an kau kata.. dibawah sinaran cahaya lampu.. kau tersenyum, gelak tengok aku.. sbb aku malu tersengih nampak braces.. kawan, saat itu terlalu indah, sampai aku sukar nak lukis dengan kata2.. sayang, mata kau bila pandang aku, mata paling honest penah aku tgk.. lepas hari tu, kau sibuk suruh aku buat profile picture.. nak sama dengan kau katanya.. nani, maafkan aku melengah2 kan hajat kau.. sampai hari terakhir kau, kau setia pakai pic kite berdua.. seperti kau ingin kan aku sentiasa disisi kau.. last, kau tukar pic baju putih tu.. dan itulah yg terakhir..

Thursday, April 21, 2011

Inani: Mengamit memori

Dalam diam2.. 6 bulan dah.. cepat sungguh masa berlalu.. rasa baru sekejap tadi kau cium aku, baru sekejap tadi kau call aku.. baru sekejap tadi... inani, aku rindu.. kenapa la aku tak nampak semua tanda2 ni ye.. menyesal pun tak guna, allah lebih sayangkan kau dari aku sayang kau.. kalau lah dari awal aku tahu... pasti aku buat segala yang terbaik untuk membahagiakan kau.. syg, aku selalu teringat balik memori kite berdua.. every details aku cuba ingat.. tak nak padam kau dari kotak memory aku.. mulai dari hari ni, aku akan tulis, imbas kembali memori2 kita, lebih kurang 100 hari sebelum pemergian kau Inani.. kesayangan ku..



29 July 2010
Kite kuar pegi wangsa walk.. kau, aku mcm2 kite bualkan.. lepak2, tgk wayang.. makan2.. siap suap2 mcm kekasih seh.. kau ckp ad sesuatu yg ko nk bgtau aku.. smpai sekarang aku tak tahu ape yg ko nk ckp ngan aku tu beb.. ape dia? ape rahsia yang kau simpan dari aku selama ni.. harap2 suatu hari nanti aku akn thu jugak beb..





masa ni, kau drive mazda abang kau.. bangga kejap, kita yg student ni, dapat jalan2 naik kete mazda, yg bukan kite punye.. kelakar pon ad.. dak kolej aku, pandang pelik ... kita jumpa kereta idaman aku, si kecik biru.. wow.. jakun lagi kite.. tak dapat pegang, snap pic dari jauh pon jadi la.. ntah kenapa lately, kita suke je snap pic.. sebelum2 tu tak penah pon snap pic.. mungkin kau dan aku, dah terasa, ini adalah memori2 terkhir kita bersama..



apa yang kita bualkan masa ni ya? kau dan aku, pasang angan2 nak travel bersama, siap berangan punya rumah sewa lepas kita dapat keja.. kau doktor, aku juga doktor.. cuma bezanya, kau rawat orang, aku rawat machine.. tergelak besar kita..

dan hari pun berlalu.. kau, aku, pulang ke destinasi masing2.. setiap kali lalu, atau singgah di Wangsa Walk mall, hati ni, mengamit memori.. aduhai kasih.. cepat sungguh masa berlalu.. dan kisah memori kami, tidak berakhir disini.. tunggu ya sambungan kisah kami.. banyak yang saya ingin kongsikan bersama kawan2 semua.. betapa indah persahabata kami.. yang allah pinjam kan sekejap cuma ini..

cuma aku pelik.. kenapa ketika itu, kau selalu peluk aku.. kau bagai kan sudah tahu....

Monday, April 11, 2011

Kehidupan itu penuh pancaroba


Allah, kepada mu saja tempat ku mengadu..
dan padamu saja tempat ku merayu..
sesungguhnya ya allah..
kau ampunilah dosa2 kami,
dosa kedua ibu bapa kami.
dosa sahabat2 dan kenalan kami,
terangkan hati kami, kuatkan iman kami..
agar kami dapat menempuh onak dan ranjau kehidupan ini..
kau permudahkan lah segala perjalanan, dan urusan kami..
sesungguhnya, kami tidak kuat untuk
menghadapi dugaan ini tanpa kekutan dari mu ya Allah..
kau kurniakan lah, pelindung, pemimpin dan juga
pendamping yang terbaik buat diri kami ini.
agar kami saling cinta mencintai atas nama mu ya Allah.
agar hati kami tenang, dan damai..
beribadah demi mendapatkan keredhaanmu....

kau kabulkan lah doa2 kami ya Allah..


**maaflah.. lately banyak luahkan di cintahatijannah saja.. kesian heavenslight bagaikan terabai hak nya..

Tuesday, March 22, 2011

Terlampau... bz..

diam tak diam dah week 10..
another 4 week, dh final exam..
sekejap je masa berlalu..
maaflah jika blog ini sunyi je..
mungkin bila tiba masa yg sesuai, akan sy ceritakan kisah sy yg tetunggak tu..
sampai jumpa.. wsalam..

Wednesday, March 9, 2011

Inani: Semakin rindu semakin sayang

dear.. i rindu sangat ni.. every time teringat, mesti rasa mcm nk meraung.. tp i dah janji, i kena tabah.. i redha u pergi dulu sebelum i.. selama ni, u la kekuatan i, tiap kali i kena tinggal, tiap kali i sedih, u la tempat i mengadu.. lebih2 lagi time i sakit, u la tempat i rujuk.. explanation you, buat i feel better than before.. sakit pon jadi tak sakit.. but now, bile sakit pon, i tak perasan yg i ni sakit.. coz xde lagi orang yan bebel bila i tido lewat, xde lagi orang nk nasihat kn i. bg tips mcmne nk jaga kulit, mcmne nk elok kn jerawat.. owh u.. tahu tak betapa i miss u? i rindu u sangat2.. u, sebenarnye mcm2 i nk cerita dengan u, hari tu i sakit, turun 3 kg woo.. kalo u dengar mesti u tercerit2 say 'congratulation' pd i kn.. aduhai u.. i nk cerita jugak.. i dah lame tak celoteh kepoci2 mcm i story2 ngan u.. nk jumpe kwn2 pon skrng dah tak de mood.. dulu, tiap kali pegi wedding kembara13, or event, or gathering mesti balik je i terus story2 ngan u.. every details.. sampai u ckp "aku xkisah xdpt pegi mjlis diorng.. sbb aku ad kau, kau akan cerita every detail smpaikan aku boleh bayangkan aku berada dalam majlis tu.. " owh u.. last majlis kite bersama adalah mjlis pengkebumian u.. saat itu yang terakhir.. i ingat segala details, segaal flow majlis tu.. rindu nk usap pipi u, how diorng peluk and tenang kn i, how ur sis cheer me up, even sebenarnye i'm the one yg kena cheer her up.. every single detail. tapi, lepas tu, xde siape lagi yang nk dengar cerita 'details' i tu.. sebab i dah xde u.. u thu x? sekarang kn.. i dah xde mood nk berkawan.. bile hang out dengan orang pon, mood i dh xmcm dulu.. bile nk gelak lebih2 pon i rase serba salah.. i teringat kan u.. how i wish you were here right beside me dear.. i akan peluk u, i akan cium u sepuas2 hati i.. u, hari2 i yg berlalu tanpa u dirasakan kosong.. seperti kosong.. i don't know how to describe it.. KOSONG... kini, hanya laman ini dan kepada allah saje tempat i mengadu.. saban hari, i doa u akan muncul dalam mimpi i.. sehinggakan setiap kali i lelapkan mata ini, setiap malam, i sebut nama u, beb, dtng la dalam mimpi i.. banyak i nk story... i nak tanye u everything.. i miss u honey bee.. inani..

**Al-fatihah buat arwah sahabat kesayangan saya Inani Zalikha Zainal Abidin.. semoga roh nya dicucuri rahmat dan ditempat kan bersama orang2 yang beriman.. insyaallah amin...

Tuesday, March 8, 2011

**post kali ni hanya nak menzahir kan semangat nye seorang perempuan, teruja bila baru dapat anak sedara(tu pon tumpang kasih anak sedara kawan).. kalau rasa cm mengarut je, tak payah baca ya.. click X kat atas tu..


seperti yang dijanjikan, ni la baby Rayyan... nak panggil dia Sabtu la.. sbb dia lahir hari sabtu.. (marah apak ngan ummi dia ni kalo dengar).. kenapa la tak nak lahir hari jumaat.. boleh gang ngan aunty Nurul, jadi insan number 2.. nak jugak lahir hari Sabtu, nak sama ngan makngah dia number 3..

kisahnya bermula di pagi Jumat yang sungguh hening..(cewah ayat mcm cite seram plak) ummi ess dah tumpah darah.. maka dihantar la ke hospital Pilah(ape name sepital ni ntah).. tunggu punye tunggu.. Sabtu pagi baru masuk dewan bersalin.. alhamdulillah syukur, Ummi and baby selamat.. happy wo kami dengar.. terus teruja nk g melawat ummi and baby..

sepatutnye aunty nurul tak de kesempatan nak g tgk baby rayyan.. duduk geram je la tgk status makngah rayyan, dia ckp nk g Pilah lepas hubby dia balik keje.. awww.. jeles ok.. Bande pon ad wo.. tp tu la.. perancangan allah yg maha esa, Makngah dia ajak aunty Nurul di saat2 akhir.. Sabtu, kami gerak dari JB, sampai Pilah is about 2am.. aduhai perjalanan.. berliku2.. mabuk kita dibuatnye.. Aunty muntah ok bile dh smpai tu.. Sampai2 je terus tido.. tak dapat tgk baby lg sbb dia kat sepital lg..

Ahad pagi, aunty Nurul ni pon kena la pegi pasar dengan Tok wan,makngah, tok ki and pakngah.. beli2 brng pasar.. balik je terus kena masak (ntah sedap ntah tak masakan aunty Nurul, makngah jd ketua dapur) tak sempat abes masak, apak zaki ajak ke hospital tengok ummi and baby.. sampai2 je hospital, baby rayyan tengah cranky.. nak beriba je dgn ummi.. xde chance langsung ummi nk ke toilet etc..

so Aunty pon dtng, amik baby rayyan.. woit.. senyap terus.. betul2kn bedung, tepuk2 sikit dah senyap.. dalam hati ni "wow.. best nya.. baby tahu ye aunty dah lama rindu.." sempat juga la ummi dia pegi toilet, bersihkan diri and lain2.. pastu bile tgh borak2 tu, baby nanges waaawaaa.. check2 berak rupenye.. hai rayyan. kuat berak.. hahaha.. tp pas tukar pamper, sumbat susu terus je diam lg.. tido terus smpai la..(xthu bile sbb msa aunty balik tu pon dia tido xingt dunia)

Tengah lepak2 borak2 rupe2nye ummi dah dapat discharge.. ok, terus je tunggu smpai ummi balik.. smpai je rumah, Aunty yang tak sedar diri ni, lepak2 lagi.. azam dalam hati, pkol 6 baru nk gerak balik KL.. alahai.. xpuas la gomol2 Rayyan.. best part bile aunty comolot rayyan, termuncung2 bibir dia terjuir sbb kena comolot.. alahai comel nya sayangku.. esok besar jadi orang baik ya.. jangan comolot orang sebarang2.. aunty je boleh ye sayang..

Post ni tak de motif pon sebenarnya.. cuma aunty nk cerita, yg aunty rindu rayyan.. rasa mcm nak je pegi sana, duduk sebelah rayyan je hari2.. biar kena cuci berak pon.. janji dapat comolot rayyan.. aww.. kamu sgt cute.. ummi, nk colek rayyan boleh tak? tak sabar nak tunggu kamu pandai crawling, pandai singing, jalan terkedek pkai CD zebra, pandai panggil Aunty.. Oooammjayy.. betul2 tak sabar.. padahal baru je sehari kite jumpa.. terus jatuh hati.. cmne tu? baby, indah betul ciptaan allah..

**tengah tulis2 ni baru teringat baju 0-6month rayyan yang Aunty beli hari tu lupa nak bagi ummi.. ade tertinggal kat dalam bilik.. rumah ummi jugak.. cmne tu? xpe la.. lambat lagi rayyan boleh pakai baju tu..

Saturday, March 5, 2011

It's a BOY...!!!

Saturday, March 5, 2011about 11.15 am..
Its a happy morning..Little baby boy dah lahir..

sejak dalam perut lg ummi and apak dia dh pgl dia Rayyan..
can't wait to see u dear baby..
ummi Esnaliza Bt Abdul Razak and apak Mohd Zackry Zaky,
Tahniah ye.. wa.. happy betol sy..
Hero tu... pasni kite g tengok bola same2 ye baby..
pkai bju belang2 tau.. sure cute baby...

**pic..?? tak de lagi.. tunggu ummi and ayah dia upload la ye..

Thursday, March 3, 2011

How to lost 12Kg in 1day?


it been a while since I update my blog..
sorry dear.. bz giler dengan persiapan wedding..
i'll update about it later ya..
untuk santapan semua,
jom tgk pic sy 4 tahun yg dulu...
time ni 55kg wo...
baju ni dah tak muat gile dh..
imagine how fat i am now..
sigh..! cmne nk back to this shape?
12Kg tu naik dlm masa 4 thn..

**btw, aku rindu dak sebeah tu.. menyakat aku xabes2.. and dia pon dh sambung degree, Uni yg same ngan aku.. kami bersetuju, akan meng'take advantages' antara satu sama lain.. lantak la mulut yg nk mengata tu.. janji kitorng kawan baik..

Sunday, February 6, 2011

Admitted at Penawar PG

since isnin sy demam, tp degil xnk pg klinik.. Then sempat lg drive blk JB.. Hihi.. Tq pd tuan kereta.. Smpai je rumh trus suhu bdn naik lg.. So pg klinik doc kate kna virus menyebabkn demam.. Smpai seluruh bdn bisa.. Bila dh elok demam, sy dpt sakit perut plak.. Kat area bwh breast kanan.. Ingt kn angin.. Tp xtahan sgt, so pg la klinik.. Trus je doc suruh msk wad coz nk buat further check up.. dia syak ad problem pd hempedu sy.. So skrng admitted at Penawar PG.. Sape2 ad area sni, meh la dtng.. Lepak2.. Bosan seh kat bilik ni.. Bilik bed 2, tp sblh xde org.. So sgt bosan.. Room 312 ya..

Monday, January 31, 2011

Berniaga banyak onak dan durinya..

al kisah tadi saya pegi giant.. hajat dihati nak cari kasut idaman.. tapi sayang xde plak kasut tu.. sedih.. pastu trus je g beli nasi kukus.. pred bawak pegi kedai yg dekat ngan giant tu.. bukan kat greenwood.. masa beli, rase pelik, knape org ni cm nk cepat2 tutup kedai.. pastu pred pon tak alih2 kuar kete, berdiri sebelah saya, "beb,org lain la yg jual. xsame ngan yg aku slalu beli tu" owh yeke. akk kedai tu cm dengar je ape pred cakap kat saya, trus je dia cakap "ni bukan tapak saya.. selalu meniaga di pingiran.. tu org tu dah marah, saya mana tahu ni tapak dia".. then masa nk bayar, ade sorang lelaki datang ngamuk2.. then me pon cm panik.. adoihai.. cepat la akak, bg baki duit sy.. bila duit bertukar tangan je, trus tarik pred "jom blah.. takot aku".. adegan tumbuk2, tolak2 pon bermula.. al kisah orang meniaga.. si akak tu pon satu hal, dah tahu tu tapak org, knape la pegi meniaga kat situ.. kan dah kena marah.. walaupon org yg asal tak meniaga hari ni, jgn la pegi kacau line dia.. kalo tumpang tapak, tp jualan lain xpe gak.. ni kau g meniaga nasi kukus jugak same ngan yg asal.. mmg la cari gaduh..

kesimpulannya disini: kalo meniaga, kena hormat la org lain.. jgn main ceroboh je.. kan dah jadi gaduh.. dosa tau... ape jadi selepas adegan tu...? saya tak tahu.. kerana pred dah memecut keretanya pergi dari tempat itu..

Saturday, January 29, 2011

Ada Friends yg GRAND, apa lagi?

Ceh, tajuk nak megah kan.. hihi.. meh sy cite, knapa saya happy sgt saat dan ketika ini.. and sy nak menyatakan rasa bersyukur ni.. setelah saya kehilangan seseorang, dan sahabat karib saya Inani, allah sangat baik.. dia kurniakan kan saya penganti sahabat dan insan itu dengan ramai sahabat yang lain... alhamdulillah syukur.. kini, sudah punyai Friends yang cukup havoc, ape lagi yang saya diperlukan..? jom tgk ape saya ada, setakat ni, happy... xperlu dah 'dia' yang tak hargai saya tu..

gang ni, study tip top, selalu ingatkan saya tentang pelajaran.. mereka la tulang belakang pointer 3 saya.. dan juga, sanggup ye pas kelas g shopping kat jalan TAR.. peh.. naik bus tu.. esok nye, boleh plak ad plan lagi.. g mane? wayang plak.. katne? wangsa walk mall ye.. cite KURAFAT.. seram wei.. pas kelas trus berdesup pegi.. 2 hari berturut2 ye.. tgk tu.. semangat tol shopping. sampai dodok bersila pilih shawls.. hui.. bersungguh ye.. (kenapa pic ni x rotate..? tanye dak yg jelir lidah kat blakang tu.. dia kate suke yg asli.. so xrotate.. and kenapa dia jelir lidah? sbb dia jeles sy blh snap pic, yg smart, sy blh masuk frame and diorng pon masuk gak.. otai ma.. hihi)

dan esoknye(which is hari ni) kuar plak ngan GAJEBO**6 drpdnye pegi Time square plak.. hadoihai.. betol2 gile la ini gang.. sudah penat wt event di BMI, esok nye kuar lg.. gle kn...? tgk tu.. dah le kuar mkn.. kuat posing plak tu.. pantang nmpk camera.. CCTV pon jadi.. hihi.. lg 2 GAJEBO tu.. jgn jeles ye.. nanti korang dtng KL, kite hang out.. GAJEBO ni banyak pahit manis, tapi kami kekal berkawan.. semoga kita akan kekal happy ye..

ok next is Gang2JKK2011.. mahu pecah perut kalo lepak ngan diorng ni.. haruslah semua benda nk jadi lawak ye.. tgk tu, warden kitorng pon xabes sengih asyik melayan kerenah kitorng.. gang ni gabungan dari GAJEBO, plus Gelabah ayam skit, plus dgn insan2 cacat istimewa skit.. ha.. jadi la kumpulan yang terencat.. hihi.. xla.. diorng ni best.. buat keje bagus.. thumbs up.. team work pon tip top.. panjat pagar pon boleh dijayakan dengan baik tau..hihi

then saya ada ni.. Mala and Lina.. hm.. nothing much to say.. sbb mereka ni lah insan paling2.. paling rapat dalam hidup saya.. even jarang jumpe pon.. Lina is my 2nd cousin.. ye ke..? dlm bahasa jawanya duapupu la.. ha.. Mala plak kawan saya dari primary school.. ponteng same2, belajar same2.. ape lg same2..? ha.. rahsia la.. yang penting best.. Rindu tol kat dak berdua ni..

cite psl rindu, saya pon nk ckp yg saya rindu gang2 ni.. 'adik-beradik' yang sudi jadikan saya 'anak itik' diorng.. hihihi.. lagi 3 yg tak masuk tu jgn marah ye.. sy rindu jugak.. mereka ni sgt caring,sangat happy go lucky.. aku tahu,korang mesti sayang aku sgt kn.. hihi.. expecially dia yg kat bawah ni..

se.. cmne la sy tak rindu dak mucuk ni.. si okid ni.. aduhai.. kitorng ni dh cm couple(sila jgn slh anggap ye) kemane2 same je.. siap declare suami dia ni bermadu ngan saya tau.. cmne tu..? hihihi.. susah senang kitorng same2 tau.. hu.. rindu2.. "bile la dpt lepak pelok2 ngan ko lg beb? asyik emran je lepak ngan ko.. hihi.. laki ko mesti la hari2 lepak same kn.. ble aku nk berlaki?"

ha.. ni special skit.. rindu gak kat dak baju hijau sebelah saya tu.. dia je banyak paham saya.. dengar je semua luahan hati saya.. kire cm shadow sy la.. dia banyak calm kan saya.. tgk tu, muke dia evil gile kn.. suke je join venture dgn si okid tu.. mengenakan saya.. dgn si baju kelabu kat belakang tu same la tu, join venture.. gang menyakat number satu.. kami juga ad misi tersendiri.. 'pegi semua mjlis kawen kembara13' cool tak..?

ha..last but not least.. si wana penternak bakteria.. ni pon satu perkara yang membuatkan saya bersyukur, kerana dikurniakan sahabat yang baik dimuka bumi ini.. seronok.. dia sanggup kuar lab, tinggalkan semua bakteria and kulat yg ad kat lab dia tu, semate2 nk treat saya sempena kedatangan saya ke Putrajaya and sempena saya dah convo.. sooooo sweet right...? kna bodek2 dia ni.. dengar kate nk dok dekat ngan kolej sy.. hihi.. blh la pas ni lepak same2 lg..

sorang lagi insan istimewa yang bertanggungjawab mengwarnai 'ceria' dalam hidup saya adalah arwah Inani Zalikha.. syukur ya allah, walau sekejap, kau beri nikmat sahabat baik ini kepadaku.. kau pelihara lah dia sepertimana dia berusaha menjaga hati ku ini.. kau tempatkan lah roh nya dikalangan orang yang beriman.. Al-Fatihah buat arwah.. hari ke 101 ni la baru saya berupaya ber'chill'.... habis sudah tempoh berkabung.. tapi.. kasih dan sayang saya tak kan tamat disini.. ia akan kekal sentiasa.. azam saya: semoga doa, al-fatihah, dan yassin saya berpanjangan hendaknya..

tengok.. happy kan saya.. daa atas kurniaan ini semua la.. saya rasa, cukup lah.. allah yang maha esa itu menguji saya hanya sedikit.. di pisahkan dari seorang insan bernama LELAKI yang tidak menghargai saya.. tapi.. allah masih sayang, dikurniakan keistimewaan lain.. nikmat dunia dan akhirat yang tak terhingga banyak nya.. syukur alhamdulillah ya allah.. kau maha esa, lindungilah insan2 ini, dari bala bencana, jauhkan lah mereka dari azab siksa api neraka mu ya allah..

akhir kata, terimalah muka yang tak seberapa ni.. tanda terima kasih sebab baca post smpai ke akhirnya.. hihi.. hudoh kan saya..? kepada sesiapa yang pic nye takde dlm post ni, jgn terasa hati.. kite tetap berkawan.. (u thu sape u kn.. pic tak dapat disiarkan atas alasan tertentu) semoga kawan2 dikurniakan kesihatan yang baik.. sentiasa dirahmati allah.. happy2 selalu ye.. chill yo..!!

Sunday, January 23, 2011

Hot chick = rich guy..?logikkah?

ape kes..? semua pmpn cantik dapat lelaki kaya.. abes lelaki yang tak berapa nak kaya ni cmne.? and pmpn yang tak berapa nak cantik mcm aku ni plak ape kisah..? adoihai.. cube tunjok kat aku, mane2 pmpn yang cantik tapi laki dia tak kaya.. meh tunjuk..

haku frust betol la asyik2 dengar kisah perempuan cantik ngan lelaki kaya,encem.. senang cite lengkap la package nye.. kisah seorang perempuan, berpisah dengan lelaki idaman dia kerana halangan keluarga, tersangkut pulak dengan bos tempat kerja yang sudah jadi tunangan orang tapi masih gatal mengorat beli kan kereta untuk perempuan itu.. yela, cantik kan.. mesti dapat semua.. tapi akhir nya perempuan itu kembali kepangkuan si lelaki idaman ini kerana lelaki ini sudah mendapatkan persetujuan keluarga setelah dia puas mogok tak mahu pulang ketanah air.. akhir nya apa..? happily ever after ye puan2.. as expected.. hadoi.. tu tak kisah la.. dah rezeki dia nk buat mcmne..

ade plak dngar cite si perempuan cantik ni, dah ad bf, dah ada lelaki yang care psl dia.. tapi si dia ni, dok melawan bila bf dia tegur salah dia.. padahal demi kebaikan dia ni, pastu dok kuar dengan lelaki sana sini, dok layan sms jiwang2 ngan si peminat2 ni.. woi.. ape ni wei.. tau ar peminat .. tau ar diluar bidang kuasa kau.. tau ar si bf tu bukan suami lagi, tp cm xadil la, bile orang lain cm yg lebih memerlukan, tak dapat ape pon.. tapi si cantik ni, dah dapat yang perfect(boleh la dikatakan perfect) boleh lagi dia buat perangai, dok kutuk2 belakang si bf ni.. tak hargai dia.. cmne tu wei..? aku tak paham.. aku penat la wei kes2 nk cari jodoh ni.. tak puas hati tol..

**haha.. kesian korng stress bace luahan hati aku. lantak la kan ni blog aku.. kalo xsuke, boleh blah....

Thursday, January 20, 2011

Terjun parachute hati terkeluar dari badan..

ketika dan saat itu.. aku tertunduk malu.. akhirnya mengalir juga titik2 jernih dipipiku.. mengenangkan nasibku.. mengapa ini semua terjadi? aku tak mampu kehilangan mu.. mengapa tidak dari dulu ku kata setuju..? kini, keputusan itu membunuh jiwaku.. aku tidak mampu lagi menatapmu kerana kau bukan milikku dan untuk bertemu, aku malu..

ku rindu, saat ketika itu.. kau memujuk ku.. agar aku kuat menempuh ujian allah itu.. agak aku terus berusaha.. mengejar cita-cita.. kan ku buktikan padamu saat itu, kau milikku.. ya.. aku tahu.. hanya saat itu.. kini ku sedari, saat itu hanya tinggal memori.. tiada apa yang dapat dilakukan untuk memutar kembali waktu.. hanya satu doaku kepada ilahi, agar kau bahagia seperti kau kini.. agar kau kecapi sagala apa yang kau impi.. lapanglah dadamu kasih, kecapi apa yang dihajati.. sejahtera kekal abadi.. senyum ku sentiasa happy, kerna aku akan sentiasa disini...

'jiwang' tak post kali ni..? merepek je kan malam2 ni..? tak pe la.. bile lagi nak gile2 cm tu.. ape2 pon.. terima kasih sudi menyinggah blog saya.. atas tu hanya luahan buat seorang sahabat yang saya tahu, dia tak kan baca pon.. ok.. kesimpulannya, pedulikan dia.. haha.. yang penting adalah, nk cite yg saya rindu tempat ini.. even penah pegi sini sekali saja, tapi best wo bila teringat semula.. bile la dapat datang sini lagi eh.? dengar kate ade aktiviti terjun parachute kat sini..? mesti best kan..? waa.. berangan lebih.. xpe.. positif, insyaallah.. satu hari nanti dapat la merasa.. saat aku punya duit berkoyan2.. ketika itu, sape nak jadi kawan..? ha.. mesti semua datang kan..? whatever..

Thursday, January 13, 2011

Terima kasih kepada yang berkenaan

Post ni dah basi dah sebenarnye.. lame sangat dok menepek dapam draft tu.. actually 27 December 2010 lepas, kawan2 saya ad wat celebration sempena menyamput hari memperingati 'kamu dah tua Nuruljannah'... haha.. sedih je.. sbb dah tua.. sempena hari tu.. saya ajak la diorng hang out.. over night.. (ceh padahal org sepatutnye buat surprise party untuk kau.. ni aku plak terhegeh2 ajak diorng kuar)

ape ade hal.. wt muke tak malu sudah... saya ajak diorng makan, coz makan adalah hobi utama saya.. and pegi karaoke, kepada sesiapa yang masih belom kenal sy, FYI, ini hobi kedua saya selepas makan ye... hihihi..

actually, hari berkenaan tu, sy tak berapa sihat.. coz awal pagi 27th dec tu, saya ad appointment doctor gigi.. pagi tu juga saya bukak segala besi yang ada kat gigi sy tu.. so at the age of 22, sy free from braces... happy.. tapi sakit.. and, for the whole day, saya dalam pengaruh dadah.. (jgn slh anggap..saya mkn pain killer je ya).. sbnrnye xde mood hari tu.. tp kerana sayng kan kawan2, say pretend to be happy la ye..

but soooo sorry bila saya syahid di tengah malam.. kawan2 sibok lepak kat dataran merdeka, saya dah terbongkang dalam kereta..

time sesi menikmati azan subuh kat bukit ampang tu pon saya mamai2 gitu.. dadah punye pasal.. paham2 jela kan.. tapi telinga ni dengar.. and badan ni rasa suasana kat bukit ampang tu.. subhanallah.. indah.. cukup indah.. dah tua dah saya.. huu...

so malas nk upload pic banyak2.. meh tgk last pic, pic paling saya suka for the whole day.. pic saya, with all the tok dalang pada malam bersejarah itu... ape2 pon.. sape yang wish, sape yang bagi hadiah.. terima kasih banyak2.. pesanan akhir pihak penaja, terima kasih kepada yang berkenaan...


Thursday, January 6, 2011

Undefine

ni pic terbaru.. yesterday.. without braces, and less pimples.. happy kn..? haha.. semua itu tipu belaka.. luaran je senyum.. dalam hati siapa tahu kn... physical pon dah mula down ni.. sakit kepala, sakit dada, every single time tarik nafas, belakang dada mesti sakit.. sampai ke pinggang sakit.. hai.. ape la yg nk jadi next kn..?

Wednesday, January 5, 2011

Kerdil sungguh diri ini dimataNYA

perasan bercampur baur, sy tersenyum gembira, sy tertunduk malu, dalam masa yang sama saya sedih.. jiwa merintih.. ya allah.. mengapa semua ini terjadi pada diri ku..? ujian apakah yang kau turunkan padaku.. sedih itu ujian.. gembira juga padaku ujian.. jauhkan aku dari kealpaan terhadap gembira itu ya allah.. sesungguh nya aku khalifah yang lemah.. aku cuma positif allah kabulkan doaku..

Monday, January 3, 2011

Sakit itu penghapus dosa

sedang aku kesedihan kerana ditinggalkan.. hati ini kembali happy bila bertemu seorang sahabat.. sahabat ke..? ha.. lame dah kenal dia.. tapi baru kini aku dapat berpeluang berborak, mengusik dia.. salam perkenalan ye sahabat.. siapa kamu..? biar la kamu dan aku sj yang tahu.. terima kasih kerana buatku tersenyum.. syukur.. aku bahagia kerana jadi tempat kamu meluah rasa.. walau seketika.. sahabat ini sedang ditimpa ujian dari allah.. kesian dia.. baru bangkit dari koma yang kalau di hitung masa nya terlalu singkat.. gara2 si pakistan, slumber je melanggar dia.. jujur.. aku simpati.. tp sahabat, sabar lah.. ini semua ujian allah.. sakit, tapi kita tetap perlu terus tabah.. ketahuilah kawan, mungkin sakit kamu pada fizikal nya sj.. aku..? hati jiwa, hancur luruh.. sehinggakan aku give up dengan diri ku sendiri.. kecewa kerana apa..? biarlah aku sj yang simpan segala rasa.. xpe la kan.. sedih2 juga, tp kite harus tetap tabah.. setiap ujian itu hanya dikurniakan kepada insan yang betul2 layak.. yang betul2 kuat menangani ujian tersebut.. kita kena redha dengan ujian itu.. lebih2 lagi bila sakit.. kerana sakit itu kan menghapus dosa..

Sunday, January 2, 2011

Syukur alhamdulillah

syukur alhamdulillah saya masih hidup
syukur alhamdulillah saya dikurniakan pancaindra yang sempurna
syukur alhamdulillah saya masih ada keluarga yang sayangkan saya
syukur alhamdulillah allah masih sayangkan sy,beri peluang hidup..
syukur alhamdulillah saya dikurniakan sahabat yang baik hati...

**syukur alhamdulillah.... esok sambung lagi.. hihihi

 

blogger templates | Make Money Online