Friday, April 22, 2011

Inani: Kenang di dalam hati

21 August 2010

Kite shopping kat jalan TAR.. siap naik Star LRT ke Bukit Jalil.. nak beli tiket untuk ecah... kau kena tunggu kat train station tu, jaga barang2 hasil shopping sementara kitorng lari pegi kaunter beli tiket.. sbb kalo ko ikot, mesti ko penat and kitorng pon penat angkat barang.. membazir je.. sepanjang dalam train, mcm2 kite bualkan.. tengok gelagat orang n kau ckp "bile la aku nak merasa gelak cm ni lagi.. susah kot nk lepak ngan ko.. aku dah penat sibuk2 study.. ntah habis ntah tak" aku cukup marah masa ko ckp cm tu.. yela.. aku xsuke bile ko give up study.. ko siap ckp, kalo tak tahan sangat, balik Msia, tinggalkan medic.. uih gile.. aku ckp "padahal tgl praktikal je kot... poyo nk tgl study..." rupa2 nya, kau balik buat selama2nya.. sayang..

tapi syukur alhamdulillah, dapat jugak kite lepak same2, berbuka puasa bersama KEMBARA13.. kawan2 yang ko tak penah jumpa sejak dari habis SPM, dapat juga kau jumpa.. dapai capai hajat kau nk tengok Puden, siap lepak2 ngan Oja, Anne.. malah Yang pon ko dpt jumpa.. kau tampak happy sgt masa tu.. habis semua orang kau nak tegur.. kau gelak, kau usik.. even dak2 yang ko tak penah borak, ko tegur jugak.. ingat tak, kau bersungguh2 nak pegi.. nak jumpa kawan2, mungkin yang terakhir kau kata.. aku anggap terakhir sebelum kau dok Bandung 2tahun untuk praktikal.. rupa2 nya, untuk selama2nya..

adui kawan.. hati ni sayu bila teringat balik.. masa tu kita minum air zam zam.. kau bersungguh suruh aku sapu kat muka.. "cepat jai, nanti muke ko mesti elok insyaallah.. berkat air zam zam ni.. depan masjid lagi.. bulan pose.. ha.." masa tu aku siap bahan ko kot.. "eley, aku kalo xde jerawat pon xcun gak le.. xle lawan ko.." kau kate ape? "cantik tu sementara jai.. janji hati baik, muka pon jadi elok.. kau pun,aku xpandang muka, hati kau cukup la.. " mcm2 kite bualkan.. kau peluk aku, sambil kita tgk gelagak orang lalu lalang kat depan masjid tu..

Ingat tak, masa kau ikot oja, hantar aku kat hostel? ad anne, ecah, kau dan aku.. kat pak guard, kita kena tahan.. padahal masa tu dah lebih dari pukul 10.. aku pon ckp kat pak guard tu, kite just nk masuk jumpa kawan.. kau bukan main gelak lagi.. sbab kau dah tahu perangai aku.. hihi.. suke je trick... lepas je drop kitorng kat hostel, ko ckp "best tak jai bilik kau?same mcm dulu ke?" aku ckp "nk sleep over ke? jom la.." "eh, tak nak la.. nanti mak aku bising.. cuti2 ni kna stay rumah.. nanti la aku dtng lepak kemudian".... lepas je kuar dari BMI, aku sms kau, "cane beb?pak guard tahan korng tak?" "tak pon.. kitorng laju2 kuar.. cuma pakguard tu perasan la.. 'eh tadi masuk 5 orang, ni tgk 3. lagi 2 mane?' kitorng gelak je.. siap lambai bye2 kat pak guard tu".. owh.. gelak lagi saat itu..



gambar ni, kita sibuk suruh unaydey snap, sbb dia pgang DSLR.. pic kenang2an kau kata.. dibawah sinaran cahaya lampu.. kau tersenyum, gelak tengok aku.. sbb aku malu tersengih nampak braces.. kawan, saat itu terlalu indah, sampai aku sukar nak lukis dengan kata2.. sayang, mata kau bila pandang aku, mata paling honest penah aku tgk.. lepas hari tu, kau sibuk suruh aku buat profile picture.. nak sama dengan kau katanya.. nani, maafkan aku melengah2 kan hajat kau.. sampai hari terakhir kau, kau setia pakai pic kite berdua.. seperti kau ingin kan aku sentiasa disisi kau.. last, kau tukar pic baju putih tu.. dan itulah yg terakhir..

2 Comments:

  1. dari~ummie said...
    oh jai..aku nak menangis baca entri ni...=( semoga rohnya ditempatkan dikalangan orang2 beriman..amin..
    =*NuRo0L* = said...
    sorry la kak ngah.. jai kena tulis juga.. thun depan, tahun2 yg akan dtng.. tgl ni je kenangan kami..

Post a Comment



 

blogger templates | Make Money Online