Monday, January 31, 2011

Berniaga banyak onak dan durinya..

al kisah tadi saya pegi giant.. hajat dihati nak cari kasut idaman.. tapi sayang xde plak kasut tu.. sedih.. pastu trus je g beli nasi kukus.. pred bawak pegi kedai yg dekat ngan giant tu.. bukan kat greenwood.. masa beli, rase pelik, knape org ni cm nk cepat2 tutup kedai.. pastu pred pon tak alih2 kuar kete, berdiri sebelah saya, "beb,org lain la yg jual. xsame ngan yg aku slalu beli tu" owh yeke. akk kedai tu cm dengar je ape pred cakap kat saya, trus je dia cakap "ni bukan tapak saya.. selalu meniaga di pingiran.. tu org tu dah marah, saya mana tahu ni tapak dia".. then masa nk bayar, ade sorang lelaki datang ngamuk2.. then me pon cm panik.. adoihai.. cepat la akak, bg baki duit sy.. bila duit bertukar tangan je, trus tarik pred "jom blah.. takot aku".. adegan tumbuk2, tolak2 pon bermula.. al kisah orang meniaga.. si akak tu pon satu hal, dah tahu tu tapak org, knape la pegi meniaga kat situ.. kan dah kena marah.. walaupon org yg asal tak meniaga hari ni, jgn la pegi kacau line dia.. kalo tumpang tapak, tp jualan lain xpe gak.. ni kau g meniaga nasi kukus jugak same ngan yg asal.. mmg la cari gaduh..

kesimpulannya disini: kalo meniaga, kena hormat la org lain.. jgn main ceroboh je.. kan dah jadi gaduh.. dosa tau... ape jadi selepas adegan tu...? saya tak tahu.. kerana pred dah memecut keretanya pergi dari tempat itu..

1 Comment:

  1. Are-Gya said...
    ehmm mmg cr psl r tu

Post a Comment



 

blogger templates | Make Money Online