Thursday, May 27, 2010

Need help from all readers: Mock Interview session

Please, I need a BIG favor from all my reader... can you help me..? who..? yes.. you.. (who read this) ... i you read till here, i hope u can really helps me.. before that please read this
[I LOVE YOU MARA Part 1] and this [I LOVE YOU MARA Part 2]


Sepertimana yang kita tahu sebelum ni, maybe saya akan ada interview session with Wakil Yang dipertanggungjawabkan untuk memilih calon yang sesuai untuk dimasukkan ke Skim Tindikan Tenaga Pengajar MARA yang akan dihantah oleh MARA, menyambung pengajian mereka ke Institusi pengajian tinggi Luar negara tidak lama lagi... tu pun kalau rayuan saya diluluskan.. jadi, untuk buat persediaan, sepertimana yang diketahui masa saya sangat suntuk... saya dah buntu, tak tahu nak baca buku apa lagi ntah.. saya mintak jasa baik pembaca2 sekalian, boleh tak share sedikit pengalaman anda dengan saya..? i mean, ape2 saje pengalaman tentang temuduga, lebih2 lagi temuduga jenis pinjaman pendidikan, biasiswa, dan sebagai nya la.. nak kongsi tips pon boleh.. saya terima dengan berbesar hati..

Saya sebenarnya nak buat QUESTION and ANSWER format, rasa lebih mudah.. tapi saya tak dapat jangka apa soalan yang pihak penemuduga tu akan tanya, jadi anda semua, sudi lah kira nya tinggalkan satu soalan yang anda rase mereka akan tanya pada saya... banyak2 pun takpe.. in Malay boleh, in English pon boleh.. dari soalan2 yang akan diberikan oleh pembaca semua, saya akan create satu MOCK INTERVIEW SESSION (actually with myself jela.. i am the interviewer, i jugak la jadi candidates) saya sangat berharap ada pihak yang sudi membantu.. sebab saya 1st time temuduga jenis mcmni.. tak ada pengalaman lagi...

Saya berharap sangat leh success interview ni.. so saya boleh kejar cita2 saya untuk jadi seorang pendidik.. walaupon bukan Cikgu sekolah, at least saya leh ajar kemahiran, ubah anak2 melayu yang lemah bidang teori, supaya tip tiop dalam bidang kemahiran.. semoga anak melayu terus maju...

Sedikit informasi tentang Program yang saya pohon ni, Skim Tindikan Tenaga pengajar (STTP): Skim ini di tubuhkan bagi memberi peluang kepada Pelajar-pelajar lepasan KKTM/IKM yang mempunyai DIPLOMA dan CGPA nya 3.5 keatas, bagi menyambung pengajian tahap Ijazah di Institusi Pengajian Tinggi di Luar negara bagi sesi 2010/2011


8 Comments:

  1. sweetsal said...
    soalan Mara ni xpasti sgt ape yg dorang nk tanya..tp klu JPA biasanya berkenaan satu topik dan bincang ramai2 pastu dorang tanya sorang2 kut. setiap seorang mesti kena jawab tajuk yg diberi..
    adeqmanje said...
    ok..aq ade pengalman ditemuduga utk biasiswa shell..4 interview, da 1st 3 was phone interview..fully english, n they were asking bout ur general knowledge, 1 dat i still remember is transportation..da last interview was held at their office..they just wanna see da way u answer every questions..they wanna see ur confidence level, da way u communicate, n da way u deal with corporate people..questions in da last interview mostly bout myself, my family n my university life..i hope i'm helping u..be confident n pray a lot..goodluck! :)
    pensukebulan said...
    jannah! dulu aku interview 4 taun lepas. so macam ingat2 lupe. hehe aku tolong mane aku boleh je la eh.
    die macam byk nak tahu ape tujuan hidup ko dengan ape yg ko pilih nak buat ni. macam nak tengok tahap betapa ko serius nak buat bende ni. soklan2 die banyak je nampak macam takde kaitan. tp ade sebenarnye. the way ko jawab tu yang penting.
    be confident and look comfortable with urself. jangan tension sangat. senyum tau jangan lupe. tp jgn la macam kerang busuk wey haha.
    ok sayang goodluck! ko boleh insyaallah :)
    Farah oh Farah said...
    sory ah babe. gua takde pengalaman dgn mara. gua spm pon cikaii je..
    =*NuRo0L* = said...
    ala lu farah..relax le..aku pon SPM cikai pe..1 A je dol...pastu gua amik step kecik2..tu yg dh tua bangke ni baru nk pk g Oversea..doakan aku yea...hihiihi
    **actually aku 22 pon lom masuk k..tak la tua sgt..
    =*NuRo0L* = said...
    cousin:thanks a lot dear...i'll try my best..
    =*NuRo0L* = said...
    sya:ko nak balik msia kan..?jom ar jumpe jap..
    sangkarhatisrikandi said...
    jadi akak sekarang macam mana? saya pelajar spm 2011.. mohon skim tindikan bahasa jepun PILN,, bila google, satu pun saya xjumpa pasal program yg saya pohon ni..interview lusa.. sedih2.. tolong kak..saya nak add fb akak tp xboleh,, klu akak boleh add fb saya 'uridul jannah'

    tq kak

Post a Comment



 

blogger templates | Make Money Online