Saturday, March 6, 2010

Romantik abes

Baru lepas tengok cite DALIL CINTA... gile best time ni... hasil lakonan Fahrin Ahmad and Sharifah amani yang cute giler tu... lakonan diorang romantik abes... and banyak beri pengajaran....

Kisah ini bermula apabila Nisa (Sharifah Amani) yang baru tamat belajar dikahwinkan dengan seorang mekanik iaitu Zarif (Fahrin Ahmad). Malangnya Nisa masih tidak mahir dengan kerja-kerja di dapur sehingga terpaksa membeli makanan dari luar ketika ibu mertua datang ke rumah. Sikap Nisa itu menimbulkan rasa tidak senang ibunya menyebabkan dia diserang oleh ibu sendiri ketika berada di rumah. Nisa bagaimanapun berjanji untuk mengubah sikapnya dan menjadi isteri yang lebih bertanggungjawab.
**kredit to UTUSAN


**kredit pic to [Here] and [Here]

yg dapat saye nilai dalam cerita ni adalah, watak2 yg dicipta ni memang mereka ni ade positif and negatif nye..

si suami:
positif_____terima je buruk baik sang isteri
sangat romantik, sanggup je g keje tanpa sang isteri menyediakan breakfast and salam cium2 tangan, relax je bini dia tido cm ulor belingkor..
negatif_____dayus,isteri tengking mak sendiri pon tak naik berang lagi(kalo realitinye, saye agak nye dah kena cerai dah bini dia tu)
sangat suke makan meggi(bahaya untuk kesihatan bro), susah nak wat isteri taat pada arahan dia(kire tak tegas la)

si isteri:
positif_____so adorable,wiling to change(tu pon bile dah terkena batang idong sendiri)
terlalu yakin pada diri sendiri, relax je g mane2 naik motor(kire tak manje sgt suruh laki hantar kesane sini)
negatif____kurang ajar gile tengking2 mak mertua, tido smpai lewat tghr, rase tak bersalah plak tak sediakan mknan suami, tak salam2 cium tgn b4 hubby g keje...

makmertua:
banyak positif___gile best.. dah kena tengking pon sayang lagi. ajar je anak menantu dgn sabar, nk tegur anak menantu pon cm pndai je politik (tak terus percaya kate org kampung and serang anak menantu terus)

ayah ngan makmertua:
ade positif ade negatif.. diorang cm tak masuk cmpur sgt hal rumah tangga anak.. tapi sebelum anak nk bernikah tu.kna la wat krusus pengurusan rumah untuk anak tu(kejap je 2 minggu pon leh la wat anak tu pndai skit2)... relax je lepaskan anak dara dia bontan cm tu tanpa persediaan..

**banyak pengajaran yg saye dapat dari cite ni.... jangan sibuk gatal nak kawen tapi diri tu tak sedia lagi... bekalkan diri tu dengan ilmu..(hal rumah tangga, hal anger management and ilmu agama yg paling penting)

**to my future hubby: (ceh mcm ade je..poyo)
"sayang,kamu pndai masak kan..? awak ajar saye ye.. tak pon kite masak same2..and nti saya kemas rumah elok2 ye.. kan tu istana kita berdua.. mane boleh ade semut or lipas.. kalau sayang merajuk jangan balik rumah mak awak or even umah mak saya ye.. tido bilik lain tak pe.. nti saye g pujuk awak..."

1 Comment:

  1. Are-Gya said...
    wah besh2..
    cite mmg besh..
    ayt yg bawah tu mmg power..
    caya r jannah..
    kompom de org msuk meninang ko lps ni..
    aminnnnn

Post a Comment



 

blogger templates | Make Money Online