Thursday, December 16, 2010

MARA student: how to check you account

Ok.. post kali ni nak bg tutorial skit kat kawan2 yang ambil pinjaman MARA.. system e-baki ni dah lame saya guna, untuk monitor flow cheque dari MARA.. so xpayah la pening2 ble MARA nak masuk kan duit, mane pegi nye duit tu.. hope it would help kawan2 ye.. sory la saya print screen web MARA.. jangan saman aku sudah le.. niat nk guide kawan2 yang tak tahu k..

STEP 1: g web www.mara.gov.my
STEP 2: click e-baki

kepada user yang sudh mendaftar
STEP 3: isi la ID and password yang telah u olls daftar

kepada user baru
STEP4: register dulu ye.. click DAFTAR

STEP 4a: daftar pengguna baru

STEP 5: pilih la akaun yang nak di periksa tu

STEP 6: pilih periksa baki penyata pinjaman/ biasiswa

FINALLY: boleh la check cheque korang dah kuar blom.. kalau dah ade, tapi nama tak de kat list dalam memo BMI, jgn risau la.. mesti trus masuk dlm akaun duit korang tu.. all the best.. selamat mencuba...

p/s: kawan2 nti dah dapat duit, gunakan dengan bijak ye.. saya pon dah ade macam2 plan ni.. nak bagi abah, nak bagi ibu.. nak tanggal braces. wa.. tak sabar ok.. btw.. thanks ye MARA.. sudi bagi elaun sara hidup pada saya.. kesian ye kat my beloved Kina.. frust dia xdapat sara diri.. hope rayuan dia tu di pertimbangkan la..

7 Comments:

  1. bact said...
    mn gaji enginiyer bulan ha??
    hahaha










    .
    =*NuRo0L* = said...
    cmne bact? xphm lor solan kamu..
    bact said...
    elaun bulanan la!~
    Ahn said...
    ok bru tau
    =*NuRo0L* = said...
    owh.. 700 per month..

    ahn:dah tahu, pegi la log in.. hihi..
    Ahn said...
    tak bole la nurul.aku da sign up bagai dah.diorg soh aku call pulak.mslh technical. -_-
    =*NuRo0L* = said...
    beb,ko dh check email ko blom? msa aku dlu,MARA ad email aku psl akaun tu.. try lg skali bro.. sing up akaun baru je.. xjd masalah..

Post a Comment



 

blogger templates | Make Money Online