Monday, February 8, 2010

Takut seketika bila...

this conversation is between my aunt and me...sila la stop membaca jika meluat dgn perbualan 2 hala tentang jodoh dan masa depan ini ya....

Nuruljannah:kite budak2 lagi..malas nak masuk campur..
MA:Ia lah....budak? dah boleh jadi mak budak dah pun....
Nuruljannah:ye..
MA: nurul sambung study kan? ambil apa? esok kena practical apa?
Nuruljannah:sekarang diploma telecommunication
MA:mass com?practical kat mana?
Nuruljannah:engineering..praktikal kat johor..d'harmoni telco infra sdn bhd..syarikat yg wat menara telecommunication dlm johor..
MA:ok....tahniah! berapa tahun lagi nak habis?
Nuruljannah:april ni dah abes..niat nak sambung degree tapi takut..
MA:apa nak di takutkan? elok buat degree terus sementara otak masih segar selepas diploma
Nuruljannah:takot tak laku kalo dah tinggi2 kelulusan,smpai ketua tak kawen..
MA: zaman ni, yg keluar u setahun, beribu orang....kalau tak ada skill dan knowledge yang teguh, susah nak dapat kerja, kalau dapat pun, kita tak boleh demand
Nuruljannah:insyaallah..
MA:Kahwin hanya setelah Nurul puas dengan dunia....maksudnya kalau nak travel, nak berkereta, nak berumah sendiri....sebab kita tak nak bergantung kewangan dengan suami, kalau sesuatu tejadi, kita dah ada kewangan yang kukuh...untuk kita dan anak anak.
Nuruljannah: hm..so kna keje dulu..baru pk nk bersuami
MA: tak semua suami dapat memberikan apa yang kita hendak....bila dah ada anak, kita bukan boleh duduk rumah bersenang lenang...dah kena buat kerja lebih untuk anak anak, dah tak ada lah nak berjalan sana sini....kena fikirkan anak dan suami sahaja..
Nuruljannah: owh..itu menyeramkan la.
MA:tak semua suami boleh duduk berbincang dan bertolak ansur....kalau dia boleh pun, ia akan mengambil masa yang lama....sebab lepas berkahwin baru kita duduk serumah dan baru nampak apa warna sebenar suami kita dan suami baru nampak apa warna sebenar kita. at least 3 tahun....kalau tak ada anak, ok juga, tapi takkan nak tunggu lama baru beranak kan? jadi kalau ada anak, dah lain pula ceritanya ..
MA:unless....nurul pandai berjimat, kahwin, bekerja dalam tempoh kenal mengenal setelah sebumbung....simpan duit nurul, kalau kalau timbul masaalah...mesti rasa secure emotionally and financially...jadi kalau suami buat hal, kita tak lah takut atau terumbang ambing.
Nuruljannah:tapi aunt,bile mase yg sesuai eh..?for married.. (ark..!!!tak de calon lagi...ibu at my age now dah dapat baby along dah... )
MA:zaman moden ni, melahirkan anak dah moden, umur 40 pun masih boleh beranak....tapi janganlah sampai 40, nanti bila umur 50, anak baru umur 10 tahun....susah pulak...kalau hitung umur berapa umur nurul skg?
Nuruljannah:22..
MA:berapa lama degree?
Nuruljannah:3 tahun..insyaallah by june 2013 abes la..ok...total 25 atau 26 bila tamat...
MA:masa buat degree, start cari kerja yang sesuai...dapatkan gaji yang tinggi atau buat kiraan....
contoh: kereta 50,000 dgn monthly 1,500/month selama 4 tahun,duit untuk down payment rumah katakan lah 10% of 100,000.00 is 10,000 (kumpul 1,000.00). so nurul kena cri kerja yang gaji 4,000 > 5,000/month
MA:bolehlah kerja dalam 4 tahun...bila kahwin, cuma kena bayar bulanan rumah dalam 1,500/month. baki duit simpan selama 2 tahun ( masa tu dah 32 tahun) boleh lah ada anak.
Nuruljannah: mak...lambat nye dapat anak...!!cmane nk produce 1 team bola ni...?
MA:ok lah...Nurul, aunty ni dah banyak membebel....apa pun keputusan Nurul, sebagai mak saudara, aunty sentiasa menyokong nya....cuma pandangan aunty, apa pun ...pelajaran untuk jaminan masa depan, untk kerja yang terjamin dan kewangan dari bekerja, simpan untuk nurul dan anak anak ....InsyaAllah
Nuruljannah: thanks sayang..for ur advices..
MA:Jaga diri...belajar dengan rajin, kongsi kesenangan nurul dengan abah dan ibu serta adik adik....bersihkan hati...buat sesuatu dengan jujur dan ikhlas, nawaitu yang tegak....InsyaAllah Nurul di permudahkan segala urusan dunia dan akhirat....kalau senang talipon aunty ya.

**yang menakutkan part yang color orange2 tu..seram..!!now i realized, sure saye masih tak bersedia lagi...

3 Comments:

  1. Sayer Best said...
    Absolutely agree with your aunt!!!Mak aku pun selalu nasihat macam tu,especially after abah aku meninggal.Mak aku cakap,nasib baik die de keja,ngan ada simpanan sendiri.Kalau tak,susah jugak kitorang.Takkan nak bergantung kat pusaka suami je kan,harta kalau korek-korek,lama-lama abis jugak.

    I suggest you to read this article.SUitable untuk anak-anak dara mencari cinta cam kita.hahaha

    http://saifulislam.com/?p=7508#more-7508
    fArA jeFF said...
    nurul dear,
    no worries la..kalo kawen awal pon bole..=)
    cumenye akak rase kte pompuan ni kna keje jugak..tak kuar jd engineer pon,wat kuih kt umah pon ade pendapatan halal dik..tapi,sbb sume kos pon mahal,sume org kena work hard n earns..
    toksah kire keta,umah n anak2 je..tambah cket..
    pasang target bile nk g haji.ni yg penting.buat haji awal2,nnt dah toksah riso sgt nk spend ke mn duet tuh..
    pk kan ummah kite..kalo kita ade duet lebih boleh wat dana utk ummah..byk sgt2 kebajikan&kemaslahatan ummah yg tertunai lg..

    hoho..sile jgn takot pasal duet..nnt nurul kaya lupe akak takpe,jgn lupe muslimin yg lain k..hehe

    tp kalo ade jodoh,kawen la cepat ek..=p

    peace from lufbra!!(~_^)
    Are-Gya said...
    mmg menakut kn..tp mcm aku da de p/we xkn nk couple lelame..maksiat ooo..baik khwinkna..
    kiter xtau per rezeki yg DIA akan bagi ms da berdua bertiga nnt..sbnrnya ats diri msg2..de org da de anak blh kesana sini..blh blajar..blh travel..rs lg seronok de org tmn..plg besh klu 1 hr dpt g haji sme2..xperlu cr muhrim len tuk teman sbb kiter da bersuami..
    aminn..
    aper2 pon aku doakan yg terbaek tuk ko.. :) mmmmuah

Post a Comment



 

blogger templates | Make Money Online