Monday, January 25, 2010

Please respond..!!I need ur help...

Saya mengalami situasi yang amat tak tahu nak wat keputusan yg macamane... harap para pembaca blog saye boleh la bagi respond dan secara tak langsung boleh membantu saye untuk membuat keputusan..ok..meh saye cerita situasi sebenar k..

pade mula saye praktikal, kami (saye ngan partner saye la) dah masuk satu umah sewa ni... hasil bantuan zul..mase mule2 masuk umah sewa tu, saye dah rase seronok..kitorang cm dah suke dok umah sewa ni..saya siap ckp ngan partner saye,"aku dah tak nk pindah le.. cm best je dok sni"..tapi suddenly, 2 week after duduk umah sewa ni, saye pergi umah uncle and aunt saye.**dari sini la mula nye kekeliruan dalam hidup saya...saya perlu memilih antara berpindah kerumah uncle and aunt saya atau kekal duduk dirumah sewa yang sedia ada..

**masalah nye disini,saye susah nk buat keputusan... antara berpindah atau pun tidak... banyak perkara yang perlu saya pertimbangkan... banyak hati yang perlu saye jaga... tapi adakah mereka jaga hati saya..? perlu kah saya ketepikan hati dan perasaan saye, demi kesenangan hati orang lain..?" kire macam ditelan mati bapak diluar mati mak"..eh..btl ke ?ha..betul la..tak tahu nk wat keputusan ni... STAY or PINDAH....

Ape saye nak buat dengan mereka2 yang disebutkan dibawah ini..? ape patut saye cakap dengan mereka..? ape plak respond mereka kalau dengar ape yang saye nak perkatakan nti..??

zul:
  1. friend kepade partner saye... memang terhutang budi la ngan brother ni.. dia la yang adjust kan kami rumah sewa yang sedia ada ni.. and dia baik ok.. selalu bawak kitorang g jalan2 kalo kitorang bosan dok umah... so,kami tak tahu nk cakap mcmane pasal nk pindah ni... takut dia marah plak, susah payah dia carikan rumah, kami wat hal plak..
2 adik beradik tuan empunya rumah sewa:
  1. 2 beradik ni la master rumah yg saye sewa sekarang...saye tak cerita lagi hasrat nk berpindah ni kat mereka... kadang2 kesian gak nk tinggal kan mereka..tapi...hm... makin lame saye dok rumah ni, hati saye makin sayu memikirkan hal mereka berdua ni...
  2. kalau saya pindah, mereka kena cari penyewa baru lagi...(ala,itu hal mereka la..tapi kesian..)
partner saye:
  1. hm..partner saye.. partner saye... same la berbelah bagi cm saye.. tak tahu nak buat keputusan yg macamane..
  2. saye tahu dia takut nk menghadap uncle and aunt saye...and tak tahu nk explain cmane ngan kawan2 dia (yang banyak membantu untuk dapatkan rumah sewa yg sedia ada ni ...)
  3. tapi kalau saya ikutkan hati,saya pindah.. tapi kalau dia tak nak ikut berpindah dengan saya..nti partner saya nak g keje naik ape..? kesian la dia.. padahal saya dah janji dari awal nak bersusah senang bersama dengan dia...
  4. tapi kalau pindah rumah uncle and aunt saya..if terjadi sesuatu yg wat partner saya tak suke, dan timbul sesal kerana berpindah, ape perlu saya buat..?
family partner saye:
  1. mase baru pindah, ade gak father partner saye tu bising sebab umah jauh dari tempat keje.. suruh cari umah lain la..etc..
  2. semalam,masa balik rumah partner saye ni.. dengar gak ayah dia cakap "bile nak pindah?"..apa maknanye itu..? dia nak kami pindah ke cmane..?
  3. adik beradik partner saya, segan jugak dengan mereka.. "masa mula2 saya yg beriya2 tak nak pindah.. tapi ni nak pindah pulak.." (hm.setepek lagi kena batang hidung saya.. )tu saye tak nak comment la.. sebab itu between dia and her family..
motor saya:
  1. Sekarang: rumah sewa saye sekarang ni,rumah flat.. saye dok level 4. so kadang kala, saya agak risau la park kat bawak..walaupun dah kunci sampai 4 lock. tetap risau...
  2. saya mengalami kesukaran nk cuci motor... cmane nk angkut air dari level 4 ke ground floor kan..? so tak cuci la motor... kadang2 nak tunggu saya balik rumah ibu, motor dah berlapuk.. rupa dah mcm motor pegi kebun.. kadang2 sampai 2 minggu motor saye tak mandi...
  3. If pindah: tak risau sangat la..sebab rumah berpagar... and saye boleh dengar if alarm motor saye tu berbunyi..(**ala..kalau nak hilang, kat mane2 je boleh hilang, tapi saya perlu fikir langkah berjaga2)
  4. and mudah le skit nk cuci2 motor saye..tarik je getah paip... sabun2 skit...nah.. sure wangi motor saye...
transportation ke tempat kerja:
  1. seperti mane yang semua tahu, saye kan g keje naik motor..JLW kesayangan saye tu... kadang kala bila hujan memang saye sedih..sampai office, mesti ade yang basah... even pkai baju hujan pon... so kalau pindah rumah aunt saye, kalau hujan boleh tumpang dia ke office..which is naik kereta...
  2. isu bahaya: ade gak beberapa incident yang disebab kan kecuaian saye sendiri... kadang2 nk berlanggar la.. ape la..biase la kan naik motor.. tapi saye risaukan keselamatan partner saye...so kalau pindah dekat, kurang la skit risiko (**ceh..padahal ade je risiko kat mane2... duduk jauh ke,dekat ke kalau ajal tak kemane)
  3. sekarang if kami nak outstation,saye kena hantar motor balik ke rumah sewa...then if saye dah pindah,tak payah la bawak motor ke office kalau nk outstation..naik je kereta aunt saye..
  4. waktu ke office plak, pindah rumah aunt saye dekat skit..so kalo gerak g keje ,tak la terkejar2... lunch break pon boleh balik mkn kat rumah...(**aunt saye kate dah nak ade bibik bln 2 ni..)
sewa rumah:
  1. Sekarang: kami berdua tong2 share bayar sewa which is RM150 per month...bil api dan air akan dikira kemudian...pade saye nilai RM150/2 tu biase je.. (**cewah..nasib ade MARA&PaMa)... tapi saye fikir tentang partner saye... dia hanya ada MARA.. and sekali sekala ada SisTa)
  2. If pindah: boleh la jimat skit... tak payah bayar sewa.. maybe cuma beli ape yg patut untuk mengisi dapur my uncle and aunt.. so,partner saye tak payah le fikir2 nk bayar sewa... and saye sekarang tengah pk nak kumpul duit untuk biaya Braces and License saye.. so kalo pindah jimat le skit kan.. tak payah harap kan dana dari PaMa lagi... (**padahal saya risau, belum kumpul duit lagi untuk sambung degree)
parent saye:
  1. Ha...kalo pasal abah saye ni, saye tak risau sangat.. abah sentiasa supportive dengan segala keputusan yang saye buat.. cuma dia tak berapa suka la kalo saye susah hati..
  2. kalo pasal my beloved ibu.. dia amik berat sangat hal mcm ni.. coz uncle and aunt saye ni cousin dia...(**kire nak mengeratkan silaturrahim le ni)
  3. aunt saye hari2 call ibu saye tanye bile saye nk pindah..? siap cakap "jangan risau la pasal duit sewa.. ikhlas ni nak tolong.." so saye nk gak jage hati ibu saye..
  4. Hasrat ibu, dia nak saya duduk dengan cousin dia tu.. buat peneman aunt saya yang sunyi.. pada mulanya saya wat tak kisah je.. tapi bila hari2 isu ni diperkatakan oleh ibu, saya jadi serba salah...
  5. saya nak jaga hati ibu, tapi ada banyak perkara yang perlu saya pertimbangkan untuk membuat keputusan..
uncle&aunt:
  1. (**their house is actually near by my office) and my aunt tu keje berdepan je dgn my office..
  2. bile my uncle and aunt dapat tahu saye duduk menyewa, rumah yg agak jauh skit dari office berbanding dgn rumah mereka yg selang 2 traffic light je dari office...mereka sudah bising...suruh saye pindah duduk dengan mereka."rumah aku besar2 tapi anak sedara tak mahu duduk dengan aku..what a waste..!!"...aduh.. setepek kena batang hidung saye...
  3. mereka ni actually duduk ber3 je kar rumah...my uncle, my aunt and their adopted child sorang(umur 6 tahun)...
  4. ibu saye cerita(ni dia cerita eh)mereka nampak bengis tapi hati mereka baik.which is 'very the caring person la..'(ha..statement ni saye dah tahu...)tak sampai 1 jam duduk rumah dia,saye rase cm dah jadi anak mereka... mereka nak saye pindah duduk ngan mereka sebab mereka sunyi..jangan mereka jadi kan saye bibik sudah le..
  5. anak angkat uncle and aunt saye pon baik...siap ckp ngan kawan2 dia.."kite nanti nak dapat akak..akak kite ade motor.."..wah2...tak penah dengar ayat 'nak dapat akak'..selame ni dengar 'nak dapat adik'...
  6. setiap hari selasa,rabu dan khamis, rumah meraka ade guru yang datang mengajar al-quran.. elok juga kalau saya join.. tapi kalau MALAS saya sampai,tak join... (hu..part ni la saya takut..) saya sering usaha untuk jadi yang lebih baik.. tapi lumrah manusia.. saya sering leka.. kadangkala melakukan kesilapan.. takut orang kata "kau ni, selalu nk betul kan orang, tapi diri kau pun tak betul2 jugak" ataupun ayat "alah, nuruljannah tu,saja nak tunjuk baik.. depan keluarga pijak semut pun tak mati.. belakang keluarga,ntah kemane2"...dan macam2 lagi la...**people easily judge , I don't care what they say.. cuba la berada di tempat saya..
  7. weekend ni diorang nk ke jakarta.. maybe nk uruskan pasal nk amik maid kot.. till wednesday.. so saye kena tolong jage rumah dia... (dulu mase saye nk ke pontian**sila reviewMaybe..Love..&..Keluarga Baru.. ) aunt saye la yang tolong tengok2kan motor saye...
Kalau ikutkan hati:
  1. saya nak je pindah...dekat and cm best je dok umah bawak...
  2. saya tak nak pindah la..takut kebebasan saye diragut...cewah...(padahal saye bkn la liar sangat..saye suke g tengok wayang.. g window shopping2..tu je..)
  3. saye nak pindah sebab leh jimat duit..
  4. saye takut nak pindah sebab takut buat silap.. biase la, duduk rumah orang tua, kna la behave jadi good gurl..
  5. saya tak fikirkan perasaan orang.. hari ni gak saye kemas2 baju.pindah je.. ala..bukan saye tak bayar sewa... pandai2 la diorang cari penyewa lain...(**tapi saya tak sampai hati nak wat mcm tu)
  6. saya berat hari nak tinggal kan rumah sewa.. sebab kat rumah sewa saya dapat toilet saya sendiri.. tak share pon dgn 2 adik beradik tu..(padahal saya leh seksi2..wat hal sendiri...)
  7. saya nak cuba duduk rumah uncle and aunt saya... kenal hati budi mereka.. so saye kna well behave... jadi good gurl..
Kalau ikutkan orang lain...?:
  1. kalau boleh nak jaga hati semua orang.. tak nak sorang pun terjejas dengan keputusan saya.. saya nak buat yang terbaik dan tak nak dipersalahkan atas keputusan yang saya buat.
  2. plz.. part ni la saye perlukan khidmat nasihat dari semua orang... tolong la bagi saya nasihat skit... saya pening dah fikirkan pro and contrast of this issue.. ape patut saya buat..? ikutkan hati saya..? ikutkan orang lain..? siapa yang patut saya dulukan..?ape keputusan yang terbaik..?
  3. STAY or PINDAH...?
**kepada sesiapa yang membaca.. post saya ni hanya untuk melega kan hati... sekelumit pun tak terniat nak memburuk2 kan sesiapa malah saya tak berniat untuk memburuk kan lagi keadaan... terpulang la pada kamu semua untuk menilai... saya tahu, kebaikan sesorang tu tak dapat dinilai dalam masa yang singkat.. saya pon tak tahu apa akan jadi bila pindah atau pun ape akan jadi bila tak pindah... tak mahu hal ini dipanjang2 kan... tak mahu satu hari nanti menjadi buah mulut orang.. niat nak jaga hati semua pihak.. tapi akhir nya keputusan ini memakan hati saya sendiri..saya harap semua yang membaca boleh paham keadaan dah hati saya saat ini...

10 Comments:

  1. si manes yaya said...
    pk dulu baek buruk nye..
    tapi kalau pada kita la kan..
    kita rasa ada baek nye pindah..
    tapi depends pada kak jai la..
    -xsalah pindah..lagi2 kalau kak jai selesa ngan familiy uncle & auntie akak tuh..
    -lagi pon bley menjimatkan kos.. kak jai pon da tulis kan pasal jimat2 nih..
    -kak jai ckp takot kebebasan di ganggu gugat..tapi at least ada org tua yang bley tgk2 kan akak..
    kdg2 kita ngan kwn2 nih nak ikot kepala sendiri.. so kalau ada org tua dorang boley tegut + nasihat..

    pasal kwn2 tuh rasa nya boley slow talk ngan dorang..
    cakap la baek2..
    bagi la alasan parents n family uncle akak tuh soh dok ngan dorang..
    pandai2 la..

    pape pon selamat mmbuat keputusn..
    hope dapat pilih yang terbaek.. =)
    pensukebulan said...
    complicated! ko discuss baik2 ngn partner ko. :)
    yatie chomeyl said...
    pindah g umah ur anut...dah jgn pikir lama2 pening pale.

    lg selamat duk umah ur aunt tu...fikir kan diri sendiri dulu ok :)
    =*NuRo0L* =[~G.A.J.E.B.O~]=immanidigu~*-II-*~ said...
    thanks a lot bebeh2 sekalian...saya akan buat keputusan terbaik..untuk memuaskan hati semua pihak..saya tak nak hal ni jadi berbangkit..jimat2 tapi susah hati pun tak guna...nanti nk mati pun susah...
    =*NuRo0L* =[~G.A.J.E.B.O~]=immanidigu~*-II-*~ said...
    thanks kak yatie...kan bagus kalau hati saya sekuat kak yatie...segala keputusan akan saya pertimbangkan...
    Anonymous said...
    mula2 tu aku pk susah nak dok umah org ni..nak keluar pon nanti x bebas ngn life kt yg suka lepak ngn kwn2. tapi bila pk lg skli..untuk kebaikan ko gak untuk improve diri sendiri untuk jd lebih baik n blajar hormat org yg lebih tua dari kita.aku tgk byk advantage nya kl ko pindah..tapi kene pandai2 jaga hati diorg la
    . pasal kawan serumah ko tu aku rasa, ko leh slow talk ngn dia kate kat dia----semua ni kehendak keluarga untuk memudahkan ko...bukan bermakna ko ngn diorg putus kawan..tu jawapan yg paling selamat...nak jg hati keluarga lebih penting dari org lain
    zunnur83_hikmah said...
    mula2 tu aku pk susah nak dok umah org ni..nak keluar pon nanti x bebas ngn life kt yg suka lepak ngn kwn2. tapi bila pk lg skli..untuk kebaikan ko gak untuk improve diri sendiri untuk jd lebih baik n blajar hormat org yg lebih tua dari kita.aku tgk byk advantage nya kl ko pindah..tapi kene pandai2 jaga hati diorg la
    . pasal kawan serumah ko tu aku rasa, ko leh slow talk ngn dia kate kat dia----semua ni kehendak keluarga untuk memudahkan ko...bukan bermakna ko ngn diorg putus kawan..tu jawapan yg paling selamat...nak jg hati keluarga lebih penting dari org lain
    Comment Dari erwan(my best buddy)copy dari FB said...
    actually jai, i ade terbace u punye blog tue...then i rase better 4 u to stay wif ur uncle & aunty just b'cz:
    1. u dh jage ati diew lagi pon adopt child die kecik agi...
    2. umh die lg cmfort kot la..x perlu bayar sewe save ckit.
    3. motor br tue lg save kot.
    4. secare amnye mmg agk berdspln ckit but lame2 ok kot try to follow their trend..... See More
    5. mmg keciankn ur partner but kadang2 u kene selfish ckit..
    6. walaupon x duk skali ngan partner u but u ade motor boley gak gerak jumpe diorang..ala balik lewat ckit kencing la keje bnyk kat opis..mcm x biase..
    7. then ape lg ea... stay umh sewe best gak..haha..
    yg pnting sbnrnye pada u jew..
    plg senang u duk alone u boley blajar berdikari..bayar sewe lg..minyak motor lg..mkn lagi..br taw cmne nk cntrol duit ...cmne nk arrange time g keje sbb jauhkn..cmne nak survive smpai ujung bulan..anyways i alweyz by ur side coz i know dat u hve ur plan in ur mind but just 2 takes more ideas..i know u my dear...hve a nice day..assalamualaikum,...
    Eveavion said...
    Ok Nurul, as your auntie, let me try. First of all, if you listthe pros and cons down,living with your aunt is alot more beneficial for you - you gain. You can save money, you can learn alQuran, you get your auntie's love, you get to make your mum happy, you get to wash your motorbike, you get shelter and security for your bike, you don't get too tired walking up and down 4 stories of flat, you get a lift from your auntie when it rains, you don't have to worry about your bestfriend's safety and your safety because your aunt's house is nearer, you get a new monster or angel of a little male cousin (but you are used to having little brothers, so I'm sure you can deal with your aunt's adopted son if he mess up your stuff, you are one niece of mine who is lovable and sporting and I am confident you can handle yourself well living with your aunt. If you need to go somewhere, just explain to her and tell her what time to expect you home. But if she said NO, you must be able to accept her decision or at most, you may have to mind your own business if she turns sour, or be in a mood or argue with her husband or scold her adopted so and you must always go out with your female friends so you don't make her worry...but Nurul, those are just a little setback to your freedom compared to all the negative things you would have to face if you live in that 4th floor rented flat.

    As for your rented flat, from now on, try to get new tenants for them, apologise and (in this case have to use your mum as your excuse)tell them your mum wants you to stay with your aunt and you have no choice. DO NOT tell them your benefit of staying with your aunt because then, you will hurt their feelings and they will think of you as a fickle minded person who is just using them when you are in need - and they will not trust you or help you anymore. JUST tell them your mum or your parents don't like you staying on your own and no matter what, they want you to stay with your aunt and you will have to abide by that.

    Remember to make your friends understand ad be nice and strong and don't make any nasty remark or moan or sulk if they are not too happy with your decision. Tell them that you and your bestfriend will try to look for another tenant. Is your bestfriend going to stay with your aunt as well?

    If your bestfriend is not going to stay with your aunt, then try together with her, to get a room which is closer to her workplace. Or ask your aunt if she too can stay with her if her workplace is not too far away.

    Remember, for as long as you are not married, you listen to your parents and if they are not around, listen to your aunties and uncles. We are Malaysian - bukan Mat Salleh. We have our moral values and pride and we respect our parents and the older ones. Love yourself, your parents and sibblings first before you can love others or receive love from others.

    You need friends too but only good friends will understand your situation because the same situation can happen to them too. As we grow up, those friends come and go because they too would have to carry on with their lives and they cannot bring you along....but our parents and relatives don't. They remain by your side no matter what until death.

    So Nurul, I have given my views and I hope, my vies are helpful enough for you to make your decision. Either your aunt's house or your rented flat, you have to be brave, face it all, don't waste too much time or you delay getting tenants for your friends (should you decide to move)and be willing to lose your friends should they take your decision badly. Even if you can't get tenants for them or help your bestfriend, don't say its their problem and make matters worst - just be nice and apologetic. Don't cry, don't shout, don't swear - just be calm and cool.

    Goodluck, try doing the solat Istikharah to get your answer or sembahyang hajat to ask Allah to make your decision smooth going for you. Insyaallah.

    Lots of love,
    Mak Ngah
    Pesan dari syida said...
    salam... jannah... skrg nih jannah list kan scr ringkas kebaikan duduk umah auntie and umah sewa.. mne lebih byk..then tanye pendapt fy..buat sesame..then decide elok2..jgn takut dgn enviroment baru.. kt mne2 pun sme jugak..setiap tempat kte kne jge dri and jge hati org..chaiyokk..chaiyokk..

Post a Comment



 

blogger templates | Make Money Online