Tuesday, December 1, 2009

berjakun diladang ORKID...


Date: 29 Nov 2009
Venue: Kluang
Time: 4pm till 5 pm


sementara menunggu waktu yang dijanji kan..kami singgah kedai cendol jap...seronok kian terasa..sambil menikmati angin sepoi2 bahasa...

sampai2 je kami serang area ni dlu...sungguh jakun masing2...biase la kan..perempuan kalau nampak bunga...hasteria jadi nye....white..lambang kesucian..cewah...

ni plak pembantu tok dalang yang bawa saya ke ladang ini.nadia name nye...bukan main happy dia ni..dah pilih2 yg mane satu kami nak...tgk pic ni...masing2 bergaya dengan handbag nye...

bunge orkid type ni,tgk dari jauh tak berapa cantik sebab bunga nye tak lebat...tapi,kalau tgk dari dekat...subhanallah..cantik giler bunge nye...black cat name orkid ni...

ntah ape name buah ni..pelik skit bunyi nye...1 pokok boleh menghasil kan lebih dari 50 biji buah..pokok nye menjalar kat pagar2..so sesiapa yg berminat,blh la cari ape name buah ni..hehehe

[nadia,wawa,and ME]

3 SIBLINGS [Nabila,Nadia,Najwa]
combine saya jadi [LALA+YAYA+WAWA+JAJA]ha...tu dia...
POWER PUTT GURL...

Ni mama dengan tuan punye ladang orkid...and for our information..aunty ni ade satu lagi ladang orkid kat Bandar tenggara yang menempatkan lebig dari 200 species ground orkid...nampak rupe aunty ni macam cikai2 je..tapi orang kaya ni..keuntungan anggaran RM1 juta per year...wah..bile la saye leh dapat sumber pendapatan sebanyan ini...

Bawah ni ade several type of orkid yng kami lihat..for information..kat ladang ni ade lebih dari 250 type orkid...wa..banyak..tapi kami tak sempat discover the whole ladang..200 ekar wo..mane larat nk jelajah dalam mase 1 jam...kami ade la pilih berapa anak pokok orkid untuk kami jadi kan anak angkat...hehheee...
untuk informasi lagi..kat ladang ni menjual RM20 unutk setiap pokok orkid...sesiapa yang nak buat perkahwinan gune fresh orkid pon boleh..setiap pangkai orkid dijual dengan harga 40sen setangkai...sahabat2,kalau la anda semua berada di tempat saya ketika tu..pasti seronok giler...rase mcm kat cameron highland...tapi mase kami datang tu, hanya leh pilih je..sebab untuk bawa keluar orkid dari ladang nye,ade hari2 tertentu yg dibolehkan...jadi,mane2 orkid yg kami pilih tu,kami boleh ambil setelah dibawa keluar sendiri oleh tuan ladang tadi...ha..what a rules la..tapi tak pe..kesabaran tu kan separuh dari iman...
ok la..saye nk wish the very thank you pada mama wan sebab sudi bawa saye ke ladang orkid yg sangat grand ni...bukan senang nak dapat peluang sebegini...










2 Comments:

  1. ShuSyi said...
    beshnya jln3..nk jgk!!
    syaf said...
    catik nyer bunge orkid tersebut

Post a Comment



 

blogger templates | Make Money Online